IKT Haaksbergen lunchbijeenkomst.

Op 18 november j.l. stond de lunchbijeenkomst van IKT-Haaksbergen in het teken van het ‘goud dat Haaksbergen in handen heeft in de vorm van natuur’. Maarten jan Leppink, aanjager, gaf namens De Groene Waaier een presentatie met als titel ‘De Groene Waaier: natuurlijk verdienmodel voor Haaksbergen’. De ruim 25 aanwezigen uit de industrie, dienstverlening, horeca, gemeente, het onderwijs en de politiek werden op ongedwongen wijze geïnformeerd over de gedachten en plannen die De Groene Waaier heeft qua verbinding tussen natuur, landschap, cultuur, recreatie en economie, oftewel wonen, werken, recreëren. Ook werd er veel aandacht besteed aan de nieuwe N18, waarbij het traject tussen de twee Haaksbergse afritten (Needseweg en Stepelerveld) ca 8 km bedraagt wat bij een snelheid van 100 km/uur in 5 minuten afgelegd wordt. ‘Automobilisten moeten er toe gebracht worden om in ieder geval een afgewogen keuze te maken om af te remmen en de afslag te nemen of door te rijden. Door de afritten een aantrekkelijk aanzien te geven door te wijzen op onze sterke punten (Buurserbeek, Watermolen, MBS etc), kunnen we wellicht die keuze beïnvloeden.’aldus Maarten jan.

Er werden drie verdienmodellen gepresenteerd voor werkend Haaksbergen:

Het Hardcore verdienmodel

 • Onze gemeente als merk: Made in Haaksbergen
 • Industrie verwerkt Haaksbergse grondstoffen: hout, kroos, biogras, water (bier),…
 • Detailhandel verkoopt duurzame producten en gemeente-eigen producten (wol, vlees, bier, souvenirs, landgoederenwinkel…)
 • Horeca: past gemeente-eigen voedingswaren toe, streekmenu’s/event gerelateerde menu’s etc. Meer slaapplaatsen op Haaksbergse gemeentegrond.
 • Meer management/middel management woonachtig in Haaksbergen

Het Softcore verdienmodel

 • Een oplopende rustzonering: Autobaan – band van industrie – band van wonen – band van recreëren/genieten
 • Rustig achterland = betere woonomgeving = betere werkomgeving
 • Duurzaam imago = meer bewegen = dichter bij werk en recreatie (op de fiets naar het werk)

Het Feelgood verdienmodel

 • Elche concept (uit Spanje): geboorte = (palm)boom geplant : is al 350.000 x gebeurd in de stad. Het kappen van een boom = 5 bomen terugplanten
 • Nationale BoomFeestDag: 8 km strook tussen Needseweg en Stepelerveld (= 5 min rijden bij 100 km/p.u.). Plant elk jaar op de Nationale boomfeestdag met kinderen bomen langs de weg
 • Bedrijfsjubileum/bedrijfsfeest/afscheidscadeau: plant een boom voor of bij je bedrijf of namens je bedrijf. Kleine moeite en decennialang effect.

Tijdens de vragenronde gaf Het Assink aan, ook graag betrokken te worden bij De Groene Waaier, waarvan akte!

IKT-Haaksbergen voorzitter Mark Leferink opent de bijeenkomst.

De gepresenteerde Groene Waaier visie: de rondweg vormt geen barrière meer tussen de natuur en de dorpskeren: een open, groene verbinding kan vorm worden gegeven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp